BN Dilihat Dapat Sokongan Di Galas dan Batu Sapi: Muhyiddin

SANDAKAN, 30 Okt – Maklum balas orang ramai terhadap kempen-kempen pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri di Galas dan pilihan raya kecil Parlimen di Batu Sapi ketika ini cukup baik, dan sokongan dilihat berpihak kepada Barisan Nasional (BN), kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Bagaimanapun menurutnya beliau tidak dapat membuat andaian sekiranya pengundi di kedua-dua kawasan itu akan memberi majoriti besar kepada calon BN, dan menurutnya BN masih perlu bekerja lebih keras lagi untuk kedua-dua kawasan berkenaan.

“Jelas rakyat di kedua-dua kawsan pilihan raya mahu BN membantu,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Ramah Mesra Bersama Penjawat Awam di sini hari ini.

Katanya beliau berpendapat ini kerana orang ramai sedar bahawa sekiranya mereka mengundi pembangkang, apa jua kemajuan yang mereka harapkan di kawasan mereka, mungkin tidak ditunaikan.

Hari pengundian kedua-dua pilihan raya kecil itu ditetapkan pada 4 November ini dengan kerusi Parlimen Batu Sapi menyaksikan pertandingan tiga penjuru antara calon BN Datin Linda Tsen Thau Lin, calon Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Yong Teck Lee dan calon Parti Pakatan Rakyat (PKR) Ansari Abdullah, manakala kerusi DUN Galas menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara calon BN Abdul Aziz Yusof, dan calon PAS Dr Zulkefli Mohamad.

Sementara itu Muhyiddin berkata pengundi sekarang lebih pragmatik serta berfikiran realistik dan akan memilih seseorang yang mampu menyuarakan masalah serta kehendak mereka di peringkat Parlimen.

“Sekarang ini ada perubahan atau transformasi dalam kerajaan, ia satu rancangan yang memberi manfaat kepada rakyat. Hal-hal seperti ini memberikan pengundi satu kesedaran baru bahawa adalah baik mereka menyokong parti yang mempunyai keupayaan dan sumber untuk membela mereka,” katanya.

Sementara itu Muhyiddin berkata beliau melihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) sebagai sebuah parti yang semakin roboh apabila semakin ramai anggota parti itu meninggalkan parti dewasa ini.

“Pemimpin lama yang mengasaskan PKR sendiri pun dah meninggalkan parti. Mereka tidak lihat PKR berwibawa, integriti pemimpin dipersoalkan, dasar-dasar mereka pun mungkin tidak adil,” katanya.

Muhyiddin berkata beliau merasakan lebih ramai lagi akan keluar parti itu nanti.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s