Terserah Kepada Tengku Razaleigh Corak Kempen – Muhyiddin

GUA MUSANG, 27 Okt – Barisan Nasional (BN) menyerahkan sepenuhnya kepada kebijaksanaan Tengku Razaleigh Hamzah untuk mencorak bentuk kempen bagi memenangi hati pengundi pada pilihan raya kecil bagi kerusi Dewan Undangan Negeri Kelantan kawasan Galas pada 4 Nov ini, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini.

Timbalan Perdana Menteri berkata, sebagai orang tempatan dan Pengarah Pilihan Raya BN serta Anggota Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh lebih memahami sikap dan keperluan pengundi, logistik dan taburan penduduk sebelum merangka strategi.

“Itu mengikut keadaan dan atas situasi yang kita fikir sesuai. Apa pun Tengku Razaleigh adalah pengarah (pilihan raya BN) dan kalau (beliau) berpendapat pendekatan itu adalah amat berkesan untuk Barisan Nasional, (kita) tidak ada halangan,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri program mesra rakyat bersama orang Asli di Pos Brooke di sini.

Beliau diminta mengulas mengenai corak kempen Tengku Razaleigh yang lebih menumpukan kepada menemui pengundi di kawasan peti undi tertentu daripada mengadakan program ceramah besar-besaran.

Katanya walau apa corak dan bentuk kempen yang dilaksanakan, sasarannya masih sama iaitu pengundi.

“Yang penting kita bercakap dengan pengundi. Apa pun kita serah kepada kebijaksanaan Pengerusi BN di sini,” katanya.

Mengenai penceramah PAS yang tidak menyentuh isu tuntutan royalti minyak semasa kempen kali ini kemungkinan kerana “segan” kepada Tengku Razaleigh, Muhyiddin berkata: “Itu saya tak tau, yang pasti kita tak bicarakan soal itu kerana urusan ini sudah ada di mahkamah.

“Saya pun tak perlu menjelas dan menjawab soal itu.”

Sebelum ini, Tengku Razaleigh pernah menawarkan diri menjadi saksi dalam tuntutan royalti minyak oleh Kelantan.

Dikenali dengan panggilan “Ku Li”, Tengku Razaleigh merupakan tokoh yang dihormati kerana membangunkan jajahan Gua Musang sejak menjadi wakil rakyatnya selama 41 tahun mulai 1974.

Pilihan raya kecil itu melibatkan calon Barisan Nasional Abdul Aziz Yusof, 49, dan calon PAS Dr Zulkefli Mohamad, 44.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s